House M48
House M48 is a complete renovation of a 1930s house located in the Salamanca District that has followed an online design process. The clients were living in Peru during the whole process, so video calls have been the daily working tool. The project is total: from the demolition to the decoration project.
As we can see, the whole house is a neutral and equipped container, which relies on the use of microcement as a unitary element. This is laid on a ceramic tile to reduce the shrinkage of the material. The main finish chosen is satin and earth-coloured.
At the entrance to the home, a made-to-measure shoe rack has been designed ad hoc for coats and shoes. It folds down on its own by means of large hinges, allowing this hall area to be used to its full potential.With a height of 2.60 m, interior lighting and a curvilinear shape, it emphasises the idea of not having straight chamfers in the home.
The original dwelling consisted of three bedrooms, a small living room away from the kitchen and a disproportionate bathroom, which was not suitable for the new use that the owners wished to give to the dwelling. It was striking that there were no wardrobes in the original dwelling in the bedrooms.
The proposal arises from the search for a fluid and flexible space that can accommodate the changing activities of everyday life. With two bedrooms articulated by a curved partition wall that articulates the main space of the house in the manner of a pincer while housing wardrobes inside it.
The architectural programme is distributed in two zones, an entrance where we find the toilets linked to two ventilated interior courtyards and a second zone that opens onto the façade of the communal space and bedrooms.
The bathrooms are fragmented in two as in French houses, separating the toilet from the shower area and, as in all our projects, they become harmonious colour capsules. In this case the material chosen has been a microcement in a NCS similar to the make-up colour; as it is a material that allows to solve walls, floors, wet areas and furniture.
The atmosphere of the home, which combines metallic touches with pinks and blues, takes us to the imaginary of an oasis in the city for a couple from outside Madrid, as if they were touring the sets of Lost in Translation or Her, and linking their own story to the fictional one. The use of reflection is fundamental: mirrors in the kitchen furniture, glass in the bedroom doors and mirrors in the entrance to the home as a resource for spatially extending a flat of such limited square metres.
The doors of the bedrooms combine with the pink make-up of the bathrooms and reinforce the industrial and curvilinear touch of the house; at the same time adding new metallic touches and reflections.
Another important part of the project was the use of mobile elements to give versatility to a dwelling of limited square metres. The design of a fitted partition to house a 1.20 m work table next to the terrace was a requirement of the clients. Likewise, in the open space of the living room – kitchen, the kitchen table, designed in conjunction with the blue of the furniture and finished in Corian, takes centre stage to complement the island function.
The use of industrial materials that stand out against the white of the walls is of great importance: perforated sheet metal gives continuity in the home, sometimes on MDF wood in opaque areas such as in the kitchen – since it was not important to show the inside of the cupboards; or on its own to allow ventilation, as in the bathroom or on the shelf next to the fridge.
Client
Private Client
Type
Project management
Interior Design
CGI art
Proyect Year
2023
//A neutral container, with touches of color that highlight important points combined with an industrial touch.
//Renderings proposed for the entrance area; maxims: to achieve as much storage as possible and a fluid space in the house.
In the bathroom we find a laundry area, which houses the shower cycle – dirty clothes and clean clothes in a single space; with the aim of involving the whole family. The washing machine is hidden behind a made-to-measure perforated sheet metal cupboard that allows it to be ventilated.

Créditos

A project by Suav estudio digital & arquitectura for a private client, a refurbishment in Salamanca, Madrid, España.
Project management: Suav architecture + Carmen de Miguel
Interior Design: Suav arrchitecture + Carmen de Miguel
CGI art & production: Suav digital studio.
Suppliers: Corian, Jung, Polyflor, Custom Carpentry (Sonseca), Amaltea Antiques.
Area: 55 m2